maalampo hyodyt haitat

Maalämpö on yksi suosituimmista energiamuodoista, kun halutaan lämmittää kotia energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Maalämpöpumppu käyttää maaperän lämpöenergiaa ja siirtää maaperän lämmön sisätiloihin, jolloin sisälämpötila voidaan pitää miellyttävänä.

Vaikka maalämpö on houkutteleva lämmitysvaihtoehto monille, se ei aina ole paras vaihtoehto kaikille. Siksi on tärkeää punnita maalämmön hyviä ja huonoja puolia ennen lopullista päätöstä. Seuraavaksi käymme läpi maalämmön tärkeimmät edut ja haitat, jotta voit tehdä paremman päätöksen siitä, onko maalämpö oikea lämmitysvaihtoehto juuri sinun kotiisi.

Maalämmön 3 hyötyä 

Seuraavaksi käymme läpi 3 maalämpöpumpun tuomaa hyötyä.

1. Kustannustehokkuus

Maalämpöjärjestelmä käyttää aina saatavilla olevaa maaperän energiaa. Maalämpöpumppu siirtää kyseisen energian sisätiloihin, mikä vähentää huomattavasti energiankulutusta ja siten myös lämmityskustannuksia. Vaikka maalämmön asennuskustannukset ovat tuntuvat, maksaa maalämpö yleensä itsensä takaisin muutamassa vuodessa säästetyn energian avulla.

 

2. Ympäristöystävällisyys

Maalämpö käyttää uusiutuvaa lämpöenergiaa, joka on aina saatavilla maaperässä. Täten maalämpö on ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä ja edistää kestävää kehitystä.

 

3. Pitkäikäisyys

Maalämpöpumput ovat yleensä pitkäikäisiä ja vähähuoltoisia ja vaativat vähemmän ylläpitoa kuin monet muut lämmitysjärjestelmät. Maalämpöjärjestelmät voivat kestää jopa 25-50 vuotta, mikä tarkoittaa, että niiden käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin muissa lämmitysjärjestelmissä.

Seuraavaksi käymme läpi maalämmön haittoja ja haittapuolia, jotta saat paremman käsityksen siitä, onko maalämpö oikea lämmitysvaihtoehto juuri sinulle.

Maalämmön 3 haittapuolta

Vaikka maalämpöpumput tarjoavat monia etuja, ne eivät sovi kaikille. Siksi on tärkeää huomioida myös maalämmön huonot puolet.

 

1. Investointikustannukset

Maalämpöpumpun hankinta, asennus ja käyttöönotto on suhteellisen kallis prosessi. Tämä johtuu siitä, että maalämpö vaatii kaivuutyöt, asennustyöt ja muut tekniset työt. Vaikka maalämpöjärjestelmä säästääkin rahaa pitkällä aikavälillä, alkuinvestointi voi olla haasteellinen monille. Tästä syystä johtuen maalämpö ostetaan usein rahoituksella, jotta isku ei tekisi liian suurta lovea lompakkoon kerralla.

 

2. Sähköriippuvuus

Itsestäänselvyys joka kuitenkin saattaa unohtua maalämpöä harkitessa. Maalämpö käyttää uusiutuvaa lämpöenergiaa, mutta sen toiminta vaatii silti sähköä. Täten maalämmön kustannuksissa on huomioitava myös sähkökulut, etenkin sähkön hinnan ollessa korkea.

 

3. Tila ja lupa

Maalämpöpumpun asennus vaatii riittävän tilan, joka voi olla haastavaa tietyn kokoisissa tai pohjaisissa asunnoissa tai kiinteistöissä. Lisäksi maalämpöpumppu vaatii asianmukaisen ilmanvaihdon, joten sen asentamiseen liittyy tarkkoja teknisiä vaatimuksia. Kannattaa myös muistaa, että maalämpöön siirtyminen vaatii luvan paikallisesta rakennusvalvonnasta.

 

Yhteenveto

Maalämpö on ympäristöystävällinen ja taloudellinen tapa lämmittää kotia tai kiinteistöä. Vaikka maalämpöpumpun asennus on suuri investointi, sen pitkän aikavälin säästöt voivat olla merkittäviä.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että maalämpöpumput eivät ole ihanteellisia kaikille. Niiden asennus voi olla haastavaa tietyissä talouksissa ja ne voivat vaatia lisätilaa ja tarkkoja teknisiä vaatimuksia. Mikäli olet epävarma mikäli maalämpö on sopiva valinta juuri sinun kotiisi, suosittelemme konsultoimaan maalämmön ammattilaista asiassa.