Paras Ilma-vesilämpöpumppu 2023 – Ostajan Opas!

Ilma-vesilämpöpumput (tunnetaan myös nimellä IVLP, vesi-ilmalämpöpumppu tai VILP) ovat yleistyneet viime vuosien aikana merkittävästi ja yhä useampi on kiinnostunut niiden tuomista hyödyistä. Laite voi tuoda suuriakin säästöjä lämmityskustannuksiin ja erityisesti öljyn ja sähkön hinnan kallistuessa on siitä tullut suosittu ratkaisu saada kodin lämmityskuluja järkevämmäksi.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii kaikenlaisiin kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja toimii kuten perinteinen ilmalämpöpumppu: ottamalla lämpöenergian talteen ulkoilmasta. Erona on, että ilma-vesilämpöpumppu ei siirrä lämpöenergiaa suoraan huoneilmaan, vaan se siirretään talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, joka lämmittää kiinteistön lisäksi myös käyttöveden. Helteillä niillä voi myös viilentää ilmaa, kuten muillakin lämpöpumpuilla.

Jos olet suunnittelemassa ilma-vesilämpöpumpun hankkimista ja haluat tietää millainen on paras ilma-vesilämpöpumppu sinun tarpeisiisi, tämä artikkeli on juuri sinua varten. Käymme läpi kaiken oleellisen mitä sinun tulee tietää sopivaa pumppua valitessa, joten jatka lukemista.

Jätä Tarjouspyyntö ilma-vesilämpöpumpun asennuksesta tai huollosta

paras maalampopumppu vertailu 23
Z

Ammattilainen on sinuun yhteydessä nopeasti

Z

Säästää aikaasi

Z

Tarjouspyyntö ei sido mihinkään

Mistä ilma-vesilämpöpumppu kannattaa hankkia?

Ilma-vesilämpöpumppu voidaan hankkia joko asennettuna tai ostamalla pelkkä laite ja tilaamalla asennus erikseen. Jos aiheesta ei ole kokemusta, on ensimmäinen vaihtoehto yleensä järkevin ja helpoin tapa.

Hankinta kylmälaiteliikkeestä asennettuna

Mikäli et ole alan asiantuntija, on helpoin, turvallisin ja suositelluin tapa hankkia ilma-vesilämpöpumppu LVI-liikkeestä (kylmälaiteliike) suoraan ammattilaisten asentamana.

Edut:

+ Saat samasta paikasta laitteen ja asennuksen sekä huoltopalvelut.
+ Parhaat neuvot ammattilaisilta sopivan pumpun valintaan ja kattavan käyttöopastuksen.

Haitat:

– Pumppuvalikoima rajoittuu usein kylmäliikkeen omaan tarjontaan.

Hankinta netistä tai liikkeestä ilman asennusta

Toinen vaihtoehto on hankkia pelkkä ilma-vesilämpöpumppu ja tilata asennus erikseen LVI-ammattilaiselta. Pumpun voi ostaa erikseen liikkeestä ja monet paikat netissä myyvät myös ilma-vesilämpöpumppuja.

Edut:

+ Laajempi pumppuvalikoima
+ Tuotteet saa yleensä suoraan kotiin toimitettuna ilman kuluja.

Haitat:

– Asentajat eivät välttämättä ole juuri kyseisen laitemallin asiantuntijoita eivätkä osaa opastaa sen käytössä riittävän hyvin.
– Vastuu sopivan pumpun valinnasta on itsellä.

Huom! Pääsääntöisesti laitteiden takuuehtoihin kuuluu, että asennuksen suorittaa TUKES:in hyväksymä taho, mikä kannattaa pitää mielessä. Ostitpa sitten koko paketin suoraan LVI-liikkeestä tai pelkän asennuksen, kannattaa eri toimijoita ehdottomasti aina ensin vertailla ja kilpailuttaa keskenään, sillä hinnat voivat vaihdella liikkeiden välillä.

Mitä ilma-vesilämpöpumppu maksaa?

Ilma-vesilämpöpumpun hintahaitari on laaja ja riippuu paljon millaisesta kohteesta on kyse. Käytännössä hinta asettuu yleensä 5 500-20 000 euron välille. Hintaan vaikuttaa se minkä kokoinen kiinteistö on, kuinka tehokas laite tarvitaan, kuuluuko hintaan asennus vai ei ja tuleeko mukaan muita mahdollisia remontteja, kuten vanhan lämmitysjärjestelmän purkaminen.

Hinta ilman asennusta

Ilma-vesilämpöpumpun hinta ilman asennusta maksaa noin 5 500 – 15 000 euroa.

Hinta riippuu myös siitä, millainen laitemalli on kyseessä (monobloc- vai split-malli).

Monobloc-järjestelmä on hieman edullisempi ratkaisu (keskimäärin 5 500-8 500 euroa), jonka koneisto sijaitsee ulkoyksikössä, mikä voidaan kytkeä olemassa olevaan lämminvesivaraajaan ja laitteiden välillä kiertää vesi.

Split-järjestelmä koostuu sisä- ja ulkoyksiköstä, joiden välillä kiertää kylmäaine ja sen hankintahinta ilman asennusta on noin 8 500-15 000 euroa.

Hinta asennettuna

Asennettuna sisältäen kaikki LVI- ja sähkötyöt, ilma-vesilämpöpumpun hintahaarukka on noin 8 500-20 000 euroa. Laitteen optimaalisen toiminnan kannalta tämä on ehdottomasti suositelluin vaihtoehto, ellei itsellä tai jollain lähipiirissä ole vankkaa kokemusta aiheesta.

Avustukset pumpun hankintaan

Ilma-vesilämpöpumpun hankintaan on mahdollista saada myös erilaisia avustuksia:

Kotitalousvähennys

Öljylämmityksestä luopuvan on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä maksimissaan 3500 €/henkilö; 60 % työn osuudesta. Muut lämmitysmuodot maksimissaan 2 250 €/henkilö; 40 % työn osuudesta.
Vähennys on henkilökohtainen eli molemmat puolisot voivat hyödyntää sen.

Ely-tuki

Öljy- tai maakaasulämmityksestä luopuvan on mahdollista saada Ely-tukea maksimissaan 4000 euroa.

ARA-avustus

ARA:n energia-avustus on tarkoitettu yleensä taloyhtiöille, maksimissaan 4 000 € tai 6 000 € /asunto.

Kannattaa muistaa, että yllä mainituista tuista voi hakea vain yhtä kerrallaan.

Mitä tietää ilma-vesilämpöpumpun asennuksesta?

Ilma-vesilämpöpumppu on lämmitysjärjestelmä, joka voidaan asentaa kaikenlaisiin kiinteistöihin, kuten omakotitalot, rivi-, ja kerrostalot, teollisuuskiinteistöt tai vapaa-ajankohteet, joissa on vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys.
Se sopii uusiin kuin vanhoihinkin kiinteistöihin ja voi korvata nykyisen lämmitysjärjestelmän kokonaan tai se voidaan asentaa vanhan lämmitysjärjestelmän, kuten öljy-, puu- tai sähkölämmityksen rinnalle.

Ilmavesilämpöpumpun etuna on, että se sopii myös sellaisiin kiinteistöihin, joissa maalämpöä ei voida hyödyntää ja sen asentaminen on maalämpöä huomattavasti edullisempaa ja helpompaa.

Mitoitus

Vesi-ilmalämpöpumpun hankinta alkaa kiinteistön vuotuisen energiankulutuksen selvittämisellä. Kulujen arvioinnin kanssa tulee olla mahdollisimman realistinen eikä lukuja kannata laskea liian ala- tai yläkanttiin. Jos pumppu on liian tehoton tai liian tehokas, ei se toimi oikealla tavalla eikä toivottuja säästöjä lämmityskuluihin synny.

Parhaimmillaan ilma-vesilämpöpumpulla voidaan hoitaa koko talon lämmitys. Kovemmilla pakkasilla laitteen teho kuitenkin heikkenee ja se tarvitsee tueksi varalämmitysjärjestelmän, joka toimii joko omalla sähkövastuksella tai rinnalle on mahdollista jättää vanha puu- tai öljylämmitys.

Voiko pumpun asentaa itse?

Ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii vahvaa ammattitaitoa ja osaamista muun muassa sähkö- ja LVI-alalta, ja osa töistä on luvanvaraista. Asennuksessa on myös tärkeää, että pumpun ulkoyksiköiden sulamisvedet ohjataan oikein. Tästä syystä pumppua ei kannata lähteä asentamaan itse, ellei aiheesta ole aiempaa kokemusta.

Ammattitaitoiset asentajat tietävät mihin pumppu tulee sijoittaa optimaalisen toiminnan kannalta ja varmistavat, että se tulee asennettua oikein. Yleensä laitteiden takuuehtoihin kuuluu myös, että asennuksen on suorittanut pätevä TUKES:in hyväksymä asentaja, jolla on asianmukaiset luvat. Asennus on valmis yleensä yhden työpäivän aikana.

Millainen ilma-vesilämpöpumppu kannattaa valita?

Ilma-vesilämpöpumpun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin:

1. Hyvä hyötysuhde (SCOP)

Yksi tärkeimmistä kriteereistä ilma-vesilämpöpumpun valinnassa on energiatehokkuus eli hyötysuhde. SCOP/COP-luku kuvaa sitä kuinka tehokkaasti pumppu pystyy muuttamaan käytetyn energian lämmöksi ja millainen se on vuodenaikoihin suhteutettuna. Mitä parempi hyötysuhde on, sitä suuremmat säästöt laite tuottaa.

Parhaimmissa ilma-vesilämpöpumpuissa SCOP-arvo on 4-5, mikä tarkoittaa sitä että 1 kW voi tuottaa jopa 4-5 kW lämpöä.

2. Toimivuus pakkasella

Hyvän ilma-vesilämpöpumpun tulee olla sellainen, joka sopii vaihteleviin pohjoisen sääolosuhteisiin ja jossa riittää tarpeeksi tehoa lämmittämään hyvin myös talvikeleillä. Laadukkaat laitteet eivät lopeta lämmitystä kovillakaan pakkasilla.

3. Äänitaso

Ilma-vesilämpöpumppujen äänitasot voivat vaihdella, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvässä laitteessa melutaso on riittävän alhainen eikä häiritse täydellä tehollakaan. Äänitasot kerrotaan laitteen teknisissä tiedoissa.

4. Kattava pitkäikäinen takuu

Laadukkaissa ilma-vesilämpöpumpuissa on kattava ja pitkäikäinen useamman vuoden takuu, jonka aikana myös mahdolliset takuun piiriin kuuluvat valmistusvirheet ehtivät tulla ilmi.

Paras ilma-vesilämpöpumppu (3 hyvää vaihtoehtoa 2023)

Seuraavana esittelemme kolme suosittua vesi-ilmalämpöpumppua alan johtavilta valmistajilta. Nykypäivän markkinoilla on kuitenkin useita muitakin laadukkaita laitteita, joiden toimintaperiaate ja hyötysuhde eivät juurikaan eroa toisistaan.

Sopivan pumpun valinta riippuu aina kohteesta ja sen energiantarpeesta, ja koska jokainen kiinteistö on erilainen kannattaa omaan kotiin sopivan pumpun valintaan aina käyttää pätevän ammattilaisen apua, joka osaa kertoa mikä on paras vaihtoehto.

1. Nibe F2120 20kW

Lue lisää: https://www.nibe.eu/fi

2. Mitsubishi Electric Ecodan R32

Lue lisää: https://www.scanoffice.fi

3. Bosch Compress 7000i AW

Lue lisää: https://www.bosch-climate.fi

Kannattaako ilma-vesilämpö?

Yksi ilma-vesilämpöpumpun eduista on niiden lyhyt takaisinmaksuaika. Oikein mitoitettu pumppu tuottaa säästöjä lämmityskustannuksiin jo heti asennuksesta lähtien ja siitä syntyvillä säästöillä voidaan kattaa investoinnin kustannukset varsin nopeasti. Usein hankintahinta on säästetty takaisin jo noin 5-8 vuoden aikana.

Kuinka paljon ilma-vesilämpöpumppu voi säästää?

Ilma-vesilämpöpumppu voi säästää kiinteistön lämmityskuluissa merkittävästi – jopa 50-60 % vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos aiemmin kiinteistön öljy- tai sähkölämmitykseen kului 3000 € vuodessa, syntyy säästöä 1500-1800 euroa vuodessa. Koko pumpun käyttöiän aikana (20-30 vuotta) tarkoittaa se karkeasti arvioituna jopa 15 000 – 35 000 € säästöjä.
Mahdolliset lisälämpöön tarvittavat sähkökustannuksetkaan kovemmilla pakkasilla eivät ole kovin paljoa. Kun pumppu on mitoitettu oikein, ei lisämmön tarve ole suuri ja vuositasolla puhutaan omakotitalossa keskimäärin parista sadasta eurosta.

3 vinkkiä ilma-vesilämpöpumpun ostajalle

Kun olet ostamassa tai suunnittelemassa ilma-vesilämpöpumpun hankkimista, muista nämä 3 hyödyllistä vinkkiä:

1. Ilma-vesilämpöpumppu tulee mitoittaa oikein oman kiinteistön kokoon ja kulutukseen nähden.

Kun laite on mitoitettu oikein ja tarpeeksi tehokas, tuottaa se parhaimmat hyödyt ja säästöt, ja maksaa itsensä nopeammin takaisin. Kiinnitä myös huomiota siihen, että valittu ilma-vesilämpöpumppu on sellainen, joka lämmittää myös tehokkaasti pohjoisen talvioloissa.

2. Ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii pätevän LVI-ammattilaisen. Valitse ammattitaitoinen asentaja, joka osaa asiansa ja varmista, että saat laitteen käyttöön myös kunnon opastuksen.

3. Varmista huollon ja varaosien saatavuus. Ota selvää, millaisia huoltotoimenpiteitä oma pumppumalli vaatii ja huolehdi niistä varmistaaksesi laitteen häiriöttömän ja pitkäikäisen toiminnan. Varmista myös, että valitsemaasi ilma-vesilämpöpumppuun on saatavilla varaosia.

Toivotamme sinulla näillä vinkeillä onnea ilma-vesilämpöpumpun hankintaan!

Huom. emme voi taata, että artikkelissa esiintyvä tieto on oikein tai ajan tasalla. Kehotamme näin ollen aina tarkistamaan esim. kotitaliusvähennykseen ja muihin mahdollisiin tukiin liittyvät asiat suoraan verottajalta / tukia myöntävien tahoilta.