Paras ilmalämpöpumppu: Vertailu 2023 + Ostajan Opas!

Paras ilmalampopumppu 2

Askarruttaako ilmalämpöpumpun hankinta? Onko tavoitteesi löytää markkinoiden paras ilmalämpöpumppu suuren tarjonnan lomasta? Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen valinta jonka avulla voit säästää myös omissa lämmityskuluissa.

Tämän artikkelin tavoite on antaa sinulle kaikki tarvittava tieto, mitä ilmalämpöpumpun hankintaan tulee.

Haluamme auttaa sinua ilmalämpöpumpun valinnassa ja tulemme seuraavaksi käymään läpi tärkeimmät asiat jotka sinun täytyy tietää ilmalämpöpumpun ostajana (esim. ilmalämpöpumpun valinnan ja asennuksen). Esittelemme myös muutaman suositun ja hyvän ilmalämpöpumpun.

Jatkamalla lukemista saat vastaukset muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

 

  • Hankinta ja asennus: Miten löytää paras ilmalämpöpumppu ja kuka hoitaa asennuksen?
  • Säästöt: Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla voi säästää?
  • Hinta: Mitä ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna?
  • Huolto: Kuinka usein ilmalämpöpumppu tarvitsee huoltoa?
  • Paras Ilmalämpöpumppu (vertailun 2023 suosikit): Mistä tunnistaa laadukkaan ilmalämpöpumpun?
  • Ostajan vinkit: Mitä kannattaa muistaa ennen ilmalämpöpumpun hankintaa?

Jätä Tarjouspyyntö tai soita 045 490 9745.

Z

Ammattilainen on sinuun yhteydessä nopeasti

Z

Säästää aikaasi

Z

Tarjouspyyntö ei sido mihinkään

Mitkä asiat vaikuttava ilmalämpöpumpun valintaan?

Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttavat monet asiat kuten talosi pinta-ala ja postinumero (ilmasto). Suurempi pinta-ala ja kylmempi ilmasto vaativat yleensä ilmalämpöpumpun jossa on runsaasti tehoa. Monen alan asiantuntijan yleinen filosofia on tästä johtuen ”mitä suurempi (ja- tehokkaampi), sen parempi”.

Jos ilmalämpöpumppu asetetaan pienempään tilaan esim. kesämökille, ei kuitenkaan turhaan tarvitse ostaa pumppua tehokkaimmasta päästä.

Mistä ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia?

Ilmalämpöpumppu voidaan hankkia joko yksin tai asennettuna. Mikäli et ole alan asiantuntija ja arvostat helppoutta saattaa ilmalämpöpumpun hankkiminen asennuksineen LVI-liikkeestä (kylmälaiteliikkeestä) “avaimet käteen” -mallilla usein olla järkevin vaihtoehto.

Voit myös hankkia ilmalämpöpumpun itse ja tilata pelkän asennuksen LVI-liikkeeltä.

Perehdytään vaihtoehtoihin seuraavaksi hieman tarkemmin.

Ilmalämpöpumppu asennettuna LVI-liikkeestä (kylmälaiteliikkeestä)

Suosituin tapa hankkia ilmalämpöpumppu on alan liikkeestä, jolloin tuotteet voidaan ostaa pakettina johon sisältyy asennus. 

Suosittelemme ilmalämpöpumpun hankkimista kylmälaiteliikkeestä mm. seuraavista syistä:

+ Saat neuvoa ammattilaisilta alusta lähtien (esim. sinun taloosi sopivan ilmalämpöpumpun valinnassa)

+ Kaikki samasta paikasta (tuote, asennus, huolto)

+ Helppo ja turvallinen vaihtoehto mikäli et itse ole alan asiantuntija tai asiantuntijaa ei löydy lähipiiristä

Haittapuolina valmiiksi asennetulle lämpöpumppulle näemme seuraavat asiat:

– “Palvelulisä” – mm. kuljetuksesta saattaa aiheutua lisäkustannuksia jota ei tule esim. netistä tilatessa

– Tuotetarjonta voi olla esim. suuria nettikauppoja suppeampi

Ilmalämpöpumppu ilman asennusta netistä tai liikkeestä

Toinen vaihtoehto on hankkia pelkkä lämpöpumppu ja tilata asennus erikseen.

Tämän lähestymistavan hyötyjä ovat:

+ Et maksa (lähes ikinä) mitään tuotteen kotiinkuljetuksesta 

+ Mahdollisuus kilpailuttaa ja hoidattaa asennus eri taholla kuin myyjällä (mahdollisuus säästää kustannuksissa)

Haittapuolina erikseen tilatulle lämpöpumpulle ja asennukselle näemme seuraavat asiat:

– Et saa asiantuntijan apua ilmalämpöpumpun valinnassa

– Asentajat eivät välttämättä tunne tilaamasi tuotetta yhtä hyvin kuin oman kylmäliikkeensä valikoiman (saattaa rajoittaa esim. palvelun laatua ja kattavuutta)

Huom! Kun hankit asennuksen on tärkeä muistaa, että asentajan tulee pääsääntöisesti olla TUKES:in hyväksymä taho jotta tuotteen takuu on voimassa.

Ilmalämpöpumpun ostaminen käytettynä

Ilmalämpöpumppuja myydään myös käytettyinä mm. tori.fi:ssä.

Käytetyn lämpöpumpun ostaminen ei ole suositeltavaa henkilölle, jolla ei ole aikaisempaa tuntemusta alasta tai henkilöä lähipiirissä joka osaa neuvoa lämpöpumpun hankinnassa.

Ilmalämpöpumpun hinta asennetuna


Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna pyörii yleensä 1500 – 3000 euron välimaastossa.
Laadukkaan ilmalämpöpumpun hinta asennettuna on yleensä vähintään 2000 euroa. Kylmälaiteliikkeiten ja paikkakuntien välisiä hintaeroja esiintyy ja joskus myös laadukkaan ilmalämpöpumpun voi saada asennettuna halvalla tarjouksesta.  Kylmälaiteliikkeestä ostaessa saat ammattilaisen neuvontaa  ilmalämpöpumpun valintaan.

Ilmalämpöpumpun hinta ilman asennusta

Ilmalämpöpumpun hinta ilman asennusta (suosittelemme lähtökohtaisesti ostamaan ilmalämpöpumpun asennuksella luotettavalta kylmälaiteliikkeeltä) on yleensä 700 – 1800 euron välimaastossa. Laadukkaat ilmalämpöpumput tuuppaavat yleensä maksamaan 1000 eurosta ylöspäin. Halvimman hintaluokan ilmalämpöpumpun hankkiminen ei  lähtökohtaisesti kannata, sillä kyseisten tuotteiden laadussa on todennäköisesti tingitty, mikäli kyseessä ei ole laadukkaampi tarjous -tai kampanjatuote.

Miten ilmalämpöpumpun asennus tapahtuu?

Useimman maahantuojan takuuehtoihin kuuluu, että ilmalämpöpumpun on asentanut TUKES:in hyväksymä kylmälaiteliike. Asentaja kannattaa kilpailuttaa, sillä ilmalämpöpumpun asennuksen kulut saattavat vaihdella huomattavasti.

Kylmäliikkeet eivät aina suoraan erittele asennushintoja jos kyseessä on paketti johon kuuluu itse ilmalämpöpumppu ja asennus.

Ilmalämpöpumpun asennus kannattaa kilpailuttaa esim. palvelumme kautta tai olemalla yhteydessä sinun lähistöllä sijaitseviin kylmäliikkeisiin.

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse?

Aiheeseen liittyviltä keskustelupalstoilta käy ilmi, että jotkin ovat asentaneet ilmalämpöpumpun itse ja kehottavat muita tekemään samoin. Kannattaako asennus siis hoitaa itse?

Ilmalämpöpumpun asentaminen ilman asianmukaista lupaa vaarantaa lähes aina tuotteen takuun ja on vastaan TUKES:in määräyksiä. Ilmalämpöpumpun asentaminen itse voi vaikuttaa houkuttevalta mahdollisuudelta säästää rahaa, mutta itse-asennetun laitteen riskeistä tulee olla hyvin perillä. 

Itse asennusprosessi saattaa kuitenkin kiinnostaa monia, ja siihen voi tutustua tarkemmin muun muassa seuraaviissa videoissa.

Tärkeä muistaa ilmalämpöpumpun asennuksesta: Ilmalämpöpumppujen takuuehtoihin kuuluu lähes aina, että laitteen asentaja on TUKES:in hyväksymä taho. Menetät siis myös takuusi tapauksessa jossa olet ulkoistanut asennuksen taholle, joka ei ole TUKES:in hyväksymä.

Kuinka paljon ilmalämpöpumppu voi säästää?

Ilmalämpöpumpun säästö vuodessa voi olla merkittävä, yleensä jopa noin 30% sähkö -tai öjlylämmityskuluista vuositasolla.

Ilmalämpöpumppu on lämpöpumpuista yksinkertaisin, ja säästöt voivat tilanteesta riippuen olla korkeammat vuositasolla esim. maalämpöpumpulla, ilma-vesilämpöpumpulla tai poistoilmalämpöpumpulla. Lämpöpumppu kannattaa aina valita tapauskohtaisesti, jotta korkein mahdollinen hyöty voidaan saavuttaa. 

Ilmalämpöpumpun tuomat säästöt ovat usein monen sadan euron luokkaa vuositasolla, ja näin ollen ilmalämppöpumppu maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa. Ilmalämpöpumput ovat oikein asennettuina ja huollettuna pitkäikäisiä, eikä ole harvinaista, että samalla ilmalämpöpumpulla pärjää vuosikymmeniä.

Korkeimmat säästöt saat yleensä ilmalämpöpumpuista, jotka kykenevät tuottaa tehokkaasti lämpöä myös kylmällä säällä (kW) ja joiden energiatehokkuus (SCOP) on korkea. Laadukkaat ilmalämpöpumput tuovat siis korkeimmat vuosisäästöt lämmityskustannuksissa. Täten hinnassa ei yleensä kannata tinkiä liikaa. 

4 vinkkiä säästöön lämpöpumpulla:

 1. Valitse sinun kotiisi kaikista parhaiten sopiva lämpöpumppu.

2. Kiinnitä huomiota laitteen energialuokkaan ja tehoon etenkin pakkasella.

3. Pidä laite hyvin puhdistettuna ja huollettuna.

4. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä kehittyneempi ja uudempi laite on sitä varmemmat ovat pumpun tuomat säästöt.

Miten usein ilmalämpöpumppua tulee huoltaa?

Ilmalämpöpumppu kannattaa pitää puhtaana pölyltä ja lialta varmistaakseen tuotteen maksimaalisen suorituskyvyn. Perusteellisempi huolto on suositeltava hoitaa 2-3 vuoden välein.  Huollon voi joko kilpailuttaa ammattilaisten välillä, tai jos ammattitaito riittää huollon voi hoitaa itse kotikonstein. Artikkelin ja videon ilmalämpöpumpun huollosta kotikonstein löydät täältä.

Paras ilmalämpöpumppu 2023: 3 suosittua vaihtoehtoa

Seuraavaksi esittelemme kolme suosittua ja laadukasta ilmalämpöpumppua jotka ovat suunniteltu toimimaan moitteettomasti pohjoisissa olosuhteissamme. Esittelemämme tuotteet sisältävät molemmat yksiköt (sisäyksikkö ja ulkoyksikkö). Muistutamme kuitenkin, että markkinoilla on lukuisia laadukkaita tuotteita, eikä alla listatut ilmalämpöpumput suinkaan ole ainoat hintansa arvoiset ilmalämpöpumput.  Alan ammattilainen osaa aina sanoa parhaiten mikä juuri sinun talouteesi sopivin vaihtoehto on ja näin ollen vertailuihin ei tulisi luottaa sokeasti. Alla listatut ilmalämpöpumput antavat kuitenkin toivon mukaan osviittaa laadukkaiden pumppujen ominaisuuksista ja hintatasosta. 

Alla olevien ilmalämpöpumppujen hinta asennettuna vaihtelee n. 1800-3000€ tuntumassa.

 

1. Mitsubishi Electric LN25 / LN35

paras ilmalampopumppu vertailu mitsubishi

Lue lisää tuotteesta: https://scanoffice.fi/

 

 

2. Panasonic HZ25UKE

Lue lisää tuotteesta: https://zave.fi/

 

 

3. Panasonic HZ25XKE

 

 

Lue lisää tuotteesta:  https://www.aircon.panasonic.eu

Mistä tunnistaa laadukkaan ilmalämpöpumpun?

Seuraavaksi käymme läpi kolme asiaa, joihin yleensä kannattaa kiinnittää huomiota valitessa ilmalämpöpumppua.

 

1. Hyötysuhde (SCOP)

COP ”coefficient of performance” tarkoittaa lämpöpiumpun energiatehokkuutta, eli miten tehokkaasti lämpöpumppu muuttaa käytettyä sähköä lämmöksi. Esimerkkinä 2.5 COP tarkoitaa, että jokaista 1kwh käytettyä energiaa kohden lämpöä tuotetaan 2.5kwh edestä.

SCOP ”seasonal coefficient of performance” mittaa energiatehokkuutta suhteutettuna vuodenaikoihin ja antaa täten oleellisemman luvun pohjolan olosuhteisiin.

Energiatehokkuuden tulisi olla yksi tärkeimmistä kriteereistä valitsessa lämpöpumppua, mitä parempi hyötysuhde sen suuremmat säästöt niin ympäristössä kuin lämmityskuluissa. 

Lue enemmän COPista ja SCOPista täältä.

 

2. Teho pakkasella

Suomen olosuhteissa ilmalämpöpumpun teho pakkasella on hyvin oleellinen seikka. Pelkkä hyvä hyötysuhde + lämpötiloissa ei riitä, ilmalämpöpumpun tulisi toimia moitteettomasti elohopean pudotessa reilusti pakkasen puoleella.

 

3. Hiljaisuus 

Ilmalämpöpumppujen äänekkyyksissä on eroja ja näin ollen myös etenkin sisäyksikön melutaso kannattaa tarkistaa. Yleensä ulkoyksikkö on hieman sisäyksikköä meluisampi, mutta ihanteellisessa tilanteessa kummankin yksikön melutaso on niin alhainen, että ilmalämpöpumpun olemassaoloa hädin tuskin huomaa kotiarjessa.

Mitä muuta huomioida ennen ilmalämpöpumpun hankintaa?


Jotta voit tietää mikä on paras ilmalämpöpumppu juuri sinulle, on tärkeää kartoittaa omat käyttötarpeesi ennen hankintaa. Myös seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

 

1. Sopivuus pohjoisiin olosuhteisiin oleellista

Valitse tuote joka soveltuu meidän kylmään ilmastoon ja kestää pakkasia, etenkin jos asut pohjoisemmassa. Vertailussamme esitellyt ilmalämpöpumput ovat kaikki valimistettu pohjoisen olosuhteisiin. Mitä korkeampi teho (kW) tuotteella on pakkasella, sitä paremmin se pitää kotisi lämpimänä talvisin.

 

2. Valitse jäähdytysominaisuudella varustettu pumppu

Hyvä ilmalämpöpumppu sisältää jäähdytys/viilennysominaisuuden joka voi olla tarpeen erityisesti kesän helteiden yllättäessä.

 

3. Tarkista takuun pituus 

Pumpuissa on useasti monen vuoden takuu, emme suosittele valitsemaan tuotetta jossa on alle kahden vuoden takuu.

4. Energiatehokas pumppu maksaa itsensä nopeammin takaisin 

Energiatehokkuus on tärkeä ominaisuus pumpussa ja kannattaa huomioida ennen ostoa. Kallis mutta energiatehokas pumppu voi pitkässä juoksussa maksaa hintaeron takaisin halvempaan tuotteeseen verrattuna.

 

5. Valitse tarpeeksi tehokas laite

On suositeltavaa valita tuote riittävällä teholla, etenkin jos ilmalämpöpumppu tulee suureen taloon tai tilaan. Monet kuluttajat tekevät virheen valitsemalla liian heikkotehoisen laitteen kotiinsa. Kylmälaiteliikkeet auttavat sinua valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan ilmalämpöpumpun.

Yhteenveto

Ilmalämpöpumpun säästö vuodessa voi olla merkittävä, yleensä jopa noin 30% sähkö -tai öjlylämmityskuluista vuositasolla. Ilmalämpöpumppu on lämpöpumpuista yksinkertaisin, ja säästöjä voivat olla korkeammat vuositasolla esim. maalämpöpumpulla, ilma-vesilämpöpumpulla tai poistoilmalämpöpumpulla.

Lämpöpumppu kannattaa valita tapauskohtaisesti, jotta korkein mahdollinen hyöty voidaan saavuttaa.

Ilmalämpöpumpun tuomat säästöt ovat usein monen sadan euron luokkaa vuositasolla, ja näin ollen ilmalämppöpumppu maksaa useimmiten itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa. Ilmalämpöpumput ovat oikein huollettuna pitkäikäisiä, eikä ole harvinaista, että samalla ilmalämpöpumpulla pärjää vuosikymmeniä.

Ilmalämpöpumput ovat oikein asennettuina ja huollettuina pitkäikäisiä ja voivat pitkässä juoksussa säästää hyvin merkittäviä summia. Korkeimmat säästöt saat yleensä ilmalämpöpumpuista, jotka kykenevät tuottaa tehokkaasti lämpöä myös kylmällä säällä (kW) ja joiden energiatehokkuus (SCOP) on korkea. Laadukkaammaat ilmalämpöpumput tuovat useimmiten korkeimmat vuosisäästöt lämmityskustannuksissa.

 

Huom. emme voi taata, että sivuillamme esiintyvä tieto aina olisi oikein tai ajan tasalla ja näin ollen kehoitamme aina tarkistamaan tuotteiden tekniset tiedot ja muut yksityiskohdat ennen päätöksen tekemistä.